Author : Delfi Partners
November 9, 2021

Καθώς τα υγειονομικά δεδομένα εξελίσσονται όλο και καλύτερα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες, διαπιστώνουμε ότι η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει με ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς. Τη συγκεκριμένη ανοδική πορεία διαφαίνεται ότι θα ακολουθήσει και ο τομέας των ακινήτων, ο οποίος έχει σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάκαμψης αφού και ρευστότητα υπάρχει στην αγορά, και το ενδιαφέρον των ντόπιων για ιδιοκατοίκηση επανέρχεται αλλά και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών οι οποίοι αναζητούν τις κατάλληλες ευκαιρίες αναθερμαίνεται. Μπορεί η πανδημία να ματαίωσε κάποιους σχεδιασμούς αλλά σίγουρα δεν τους ακύρωσε μόνιμα ούτε και οι επενδυτές έφυγαν από την ελληνική αγορά. Γι’ αυτό και σήμερα αρχίζουμε να βλέπουμε στην πράξη πως η αγορά ανακάμπτει με γοργούς ρυθμούς.

Από πλευράς ζήτησης, η ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση του γνωστού Airbnb κι άλλων οργανισμών που παρέχουν παρόμοιου είδους μοντέλα μίσθωσης ακινήτων (βλ. Phaedrus Living) δημιουργούν μία νέα αγορά στην οποία τα οικιστικά ακίνητα, που αποτελούν τον μεγαλύτερο όγκο του αποθέματος ακινήτων στην Ελλάδα, αποκτούν μία πιο εμπορική πτυχή την οποία σπεύδουν να αξιοποιήσουν μη επαγγελματίες επενδυτές. Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον από το εξωτερικό προέρχεται τόσο από επενδυτικούς οργανισμούς για τουριστικά ακίνητα και μεγάλες επερχόμενες αναπτύξεις όσο και από ιδιώτες για παραθεριστική κατοικία ή για αξιοποίηση του σχεδίου Golden Visa. Ταυτόχρονα, η διαφοροποίηση του τρόπου διεξαγωγής του εμπορίου, με τη ραγδαία άνοδο του e-commerce, δίνει ισχυρή ώθηση στη ζήτηση για σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους οι οποίοι θα εξυπηρετούν αυτές τις νέες ανάγκες.

Από πλευράς προσφοράς, παρατηρούμε ότι σταδιακά αυξάνονται και πάλι οι δημοπρασίες ακινήτων των τραπεζών οι οποίες είχαν διακοπεί για ένα χρονικό διάστημα. Επιπρόσθετα, πρόβλεψή μας είναι πως οι μεγάλοι ιδιοκτήτες ακινήτων (τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων κτλ.) θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε περαιτέρω bulk sales, ομαδοποιημένες πωλήσεις ακινήτων, ώστε να μειώσουν την σχετική έκθεση στους ισολογισμούς τους αλλά και να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτά τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία μπορεί στο τέλος της μέρος να μετατραπούν σε πηγή κερδοφορίας αν αξιοποιηθούν σωστά και τύχουν της κατάλληλης διαχείρισης μέσω εξειδικευμένων συμβούλων. Τόσο οι τράπεζες όσο και οι εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να παρουσιάσουν νέα καινοτόμα προϊόντα τα οποία να είναι ακόμα πιο ελκυστικά για τους επενδυτές. Αυτά τα νέα προϊόντα, σε συνδυασμό με το γεγονός πως οι τιμές διάθεσης για τα πλείστα ακίνητα ξεκινούν από χαμηλές βάσεις και αναμένεται να ακολουθήσουν ανοδική πορεία, αντίστοιχη του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, αποτελούν ένα ισχυρό συνδυασμό κινήτρων για τους ξένους επενδυτές οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι η δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, παρόλη την αναβολή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα επανέλθει άμεσα και δυναμικά.

Επιπρόσθετα, αναμένουμε πως το επόμενο διάστημα θα έχουμε κινητικότητα και στη δευτερογενή αγορά των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), με funds που είχαν αποκτήσει ΜΕΔ από τράπεζες να τα βγάζουν εκ νέου στην αγορά. Ενέργειες που αναντίλεκτα σχετίζονται άμεσα και με την αγορά ακινήτων αφού αυτά είναι που θα εξετάσουν ως επενδυτικές ευκαιρίες οι νέοι ενδιαφερόμενοι αγοραστές.

Σε μία ελεύθερη από την πανδημία αγορά λοιπόν, οι προοπτικές είναι τεράστιες και ο τομέας των ακινήτων μπορεί να είναι από τους βασικούς συντελεστές της προσπάθειας για να τοποθετηθεί η χώρα στις ράγες της βιώσιμης και μακροχρόνιας ανάπτυξης, φτάνει να αφεθεί να λειτουργήσει ελεύθερα η αγορά και να εκλείψουν τα όποια αναχρονιστικά εμπόδια ακόμα υφίστανται.

Σημείωση: Ο Δρ. Μούντης εκφράζει προσωπικές του απόψεις και δεν συνδέονται με κάποιο οργανισμό ή επενδυτικό οίκο.

Πηγή